Byggeplassen i Myrkdalen Fjellandsby

Seimen AS bygger Myrkdalen med Manitou

Publisert: 29.10.2019
Del

Et snøsikkert sted for fjellentusiaster

To timer fra Bergen finner man Myrkdalen Fjellandsby. Landskapet åpner seg og man ser hytter tett i tett i det frodige landskapet, omkranset av fjell og daler. Man omtaler stedet som snøsikkert; i Myrkdalen snør det mer enn noen annen plass i Europa. I 1999 startet arbeidet med å planlegge hytter og fritidseiendommer her og i 2002 ble fjellandsbyen grunnlagt. Noen som kjenner historien og utviklingen til Myrkdalen Fjellandsby bedre enn de fleste er gutta i Seimen AS. Vi er nå på vei til Voss for å bli bedre kjent med dem og deres historie. Første stopp er ute på byggeplassen i Myrkdalen, for å møte Anders Seim, som sammen med sin far og bror, driver og eier Seimen AS.

Myrkdalen Fjellandsby

Allsidige maskiner som sparer tid og krefter for de ansatte

Det er godt å strekke på bena og trekke inn den friske fjellufta. At man ønsker seg hytte her kan jeg godt forstå; jeg tar meg selv i å drømme meg bort til både skitur og fjelltur i det majestetiske landskapet som er fremfor meg. På byggeplassen er det stor aktivitet – her skal det stå 22 nye leiligheter klare til årsskiftet. Anders kommer opp bakken i en Manitou MT 1840 fullastet med materialer. Han viser oss hvordan de forbereder seg til snøen som kommer. De har egne containere hvor de oppbevarer materialer og utstyr, der holder det seg både tørt og trygt. Anders demonstrerer ivrig hvordan de ved hjelp av Manitou maskinene både får lastet materialene inn, og hentet de ut, på en effektiv og trygg måte. «Vi løfter nesten ingen ting, alle tunge løft blir gjort med maskinene. Det sparer oss både for tid og krefter» sier Anders. Han forteller oss videre om hvordan Manitou maskinene de har hjelper de ansatte med alt fra løfting, lagring, søppelhåndtering og snøbrøyting.

Anders er utdannet snekker – og jobber i dag fulltid som maskinfører. På fritiden bygger han sitt eget hus, men på jobb har han ansvar for kjøring og drift av maskinene. Når det skal knipses noen bilder kommer det fort frem at dette er en mann som kan Manitou.  Han kjører og flytter maskinene rundt med stor presisjon, og før jeg vet ordet av det er jeg 14 meter over bakken i en lift. Utsikten over både byggeplassen og Myrkdalen fjellandsby er upåklagelig, jeg glemmer nesten min egen høydeskrekk der jeg knipser ivrig i vei.

Anders Seim«Vi løfter nesten ingen ting, alle tunge løft blir gjort med maskinene. Det sparer oss både for tid og krefter»  Anders Seim

Stor interesse for utstyr og produkt

Anders forteller at han har stor interesse for utstyr, og holder seg oppdatert på alt av muligheter og løsninger for å få maksimalt utbytte av sine Manitou maskiner.  «Jeg må ofte spørre Anders om produkt» tilføyer Kim Gregersen smilende. Kim er salgsansvarlig for Manitou i Vestland Fylke, og har blitt godt kjent med gutta i Seimen AS. De har i dag 5 Manitou maskiner i drift, en M50-4, 160 ATJ PLUS, 180 ATJ RC, MRT 2470 og en MT 1840 A. Videre forteller Anders at en av de største fordelene de har opplevd med Manitou er at de har 4hjuls trekk. Da kan de selv brøyte veien, og de slipper å rygge maskinene og sette dem fast i snøen. «Her blir det fort 2 meter snø, så å kunne bruke maskinene på vinteren er veldig viktig for oss» forteller Anders.

Fra bonde til grunnlegger og eier

Videre går turen til Seimen AS sitt kontor, hvor de også har sitt byggevarehus og lager. Her møter vi grunnlegger og eier, Nils Harald Seim og hans andre sønn Eirik Seim. Eirik jobber som daglig leder.

Det er en ydmyk mann som møter oss, og Nils Harald forteller oss at det er litt tilfeldig at han har endt opp der han er i dag. Nils Harald er egentlig utdannet bilmekaniker. Han forteller oss at da han møtte sin kjærlighet som var odelsjente, ble overgangen til en hverdag som bonde naturlig. Sammen med dyrestell hadde han også en flismaskin. Det hele startet med at Nils solgte høvlede bygningsmaterialer, og senere innkjøpt bygningsmateriell for videresalg. Han opplevde at kundekretsen ble større – og at etterspørsel stadig økte. «Da ble det vanskelig når jeg satt og melka kyrne – og kundene kom for å se på materialer» forteller Nils med et smil. Han ansatte først en byggmester og etter hvert flere snekkere, og etter det har det gått slag i dag. Fra først rehabilitering og ombygging, til nå nybygg og større prosjekter. I dag har firmaet 41 ansatte, og det er Nils Harald Seim og hans to sønner, Eirik Seim og Anders Seim, og som eier og driver Seimen AS.

Arbeidsplass i Myrkdalen i 10 år

Nils Harald forteller at det ikke er helt tilfeldig at de ente opp med så mange byggeprosjekter i akkurat Myrkdalen. De kjente grunneieren, så de kjente tidlig til planene om fjellandsbyen. Med et par timer i bil uten fjellovergang, er Myrkdalen ypperlig for alle i Hordaland som drømmer om hytte på fjellet. De siste ti årene har utbygging av leiligheter og hytter i Myrkdalen vært deres viktigste arbeidsområde.

De forteller videre at deres beliggenhet kan ha vært fordelaktig for at de har fått, og får, så mange av prosjektene i Myrkdalen, men at de ikke tar det for gitt. I Seimen AS finner du fagfolk med erfaring og stolthet for faget, og de jobber kontinuerlig hardt for å oppnå gode resultater og å levere et solid stykke arbeid. De har egen fabrikk som produserer prefabrikerte element, som vegger og tak. Seimen AS tar hånd om alle fag. Med andre ord; alt fra start og til nøkkelen står i døra klar til overlevering av nytt bygg.

Vi får høre fra Nils Harald og Eirik at det er et stort fokus på å ivareta de ansatte. Der har Manitou maskinene en sentral rolle. «Det har blitt færre løft, og det sparer alle de ansatte. Effektiviteten har også mye å si, så med tanke på kost/nytte kommer vi godt ut av det med hjelp av maskiner som letter vår arbeidsdag» forteller Eirik. At dette har vært en lønnsom tankegang som har gitt avkastning er det liten tvil om. De forteller at de endte opp med rundt 140 millioner omsetning i 2018.

Ny investering til nye prosjekter

Det er allerede flere prosjekter som venter; så en tom timeplan er foreløpig ikke et problem hos de ansatte i Seimen AS. På nyåret starter de på et nytt prosjekt om å bygge ei varmestue oppe på en av fjelltoppene i Myrkdalen.

Fra litt kaffeprat over wienerbrød og en titt på bilder som forteller litt av historien bak selskapet, forflytter Nils Harald samtalen over til utstyr på en maskin de har hatt på demo den siste uken. Papirene ligger fremfor han, sammen med noen spørsmål til vår selger Kim. Samtalen går fort over i forhandlinger – Nils Harald og Eirik vil ha en ny Manitou med på laget. Blekket på papiret er stadig fuktig da vi tar de i hånda og takker for en fin dag. En Manitou MHT 790 har nå fått et nytt hjem. Vi er ikke i tvil om at maskinen både vil bli godt brukt, og også godt ivaretatt hos gutta i Seimen AS.

Manitou MHT 790Det var god stemning ved overlevering. Fra venstre; Nils Harald Seim, selger Kim Gregersen fra Hesselberg Maskin og Eirik Seim.

Les mer om Seimen AS og bli bedre kjent med dem her

Ønsker du mer informasjon om Manitou og hvordan de kan hjelpe deg i din arbeidshverdag? Ta kontakt med våre trivelige selgere her 🙂