Komatsu på historisk grunn

Publisert: 31.08.2015
Del

Utgraving av det gamle havneområdet i Oslo byr på utfordringer for gravemaskinfører Rune.

Historisk grunn 2

I forbindelse med utgraving av Barcode-området i Oslo graves tusenvis av år med byhistorie fram, og med en Komatsu PC210 utfører maskinfører Rune Kjernet den betrodde oppgaven det er å avdekke de arkeologiske funnene.

«Dette er ikke noe nytt for meg, jeg har vært med på stort sett hele Barcode-utgravingen. Det blir omtrent som å grave i nærheten av kabler i bakken; det handler om å ta det forsiktig – og å være tålmodig»

I forbindelse med Barcode-utbyggingen i Bjørvika ble det funnet rester av totalt 15 båtvrak, som alle ble datert til 1500- eller 1600-tallet. I fjor sommer dukket det opp en enda større båt like ved den gamle tollboden i hovedstaden i forbindelse med veiarbeider der. I disse dager er det grunnarbeider til flere næringsbygg på sjøsiden av Dronning Eufemiasgate som gjør at arkeologene igjen har gode dager. Noen få meter nede i leirgrunnen har det dukket opp store mengder laftet tømmer. Et imponerende syn og en stor kontrast til den flunkende og hypermoderne Barcode-rekken i bakgrunnen.

«Vi er fire-fem maskinførere som har holdt på å grave her på tomta i et par måneder nå. Etter at de arkeologiske utgravingene begynte for et par uker siden har det naturlig nok gått litt saktere. Dessuten har det vært fryktelig mye masseflytting her. Det er sikkert 1000 kubikk her som jeg har flytta 4-5 ganger allerede, og det skal ned i gropa igjen når utgravingene er over. Så mens arkeologene fingraver, kan jeg bruke tid på å flytte masser»

Historisk grunn 3

Historisk grunn